Balık yemeyi seviyorsunuz peki ya tutmayı?
Balık tutmak, hem hobi olarak hem beslenme ihtiyacını karşılamak için yapılıyorken günümüz de artık birçok kişi tarafından hobi olarak da yapılıyor. Şehrin gürültü ve yoğunluğundan kaçmak, kafa dinlemek için genelde bir çok kişi balık tutmayı tercih etmektedir. Doğa ile baş başa kalabilmek için de balık tutma oldukça güzel bir seçenektir.
Siz de kendinize vakit ayırmak istiyor ve ne yapacağınıza bir türlü karar veremiyorsanız balık tutmayı deneyebilirsiniz. Balık tutmaya yeni başlayanlar için hazırladığımız bu yazımızda balık av malzemelerini ve balık tutma yöntemlerini bulabilirsiniz. Ülkemizin dört bir yanı denizlerle çevrili olduğu için balık avının gerçekleştirebilecek alan bulmak oldukça kolay. Balık ne zaman tutulur diye soracak olursanız, en verimli balık tutma zamanının gün doğarken ya da güneş batarken olduğunu söyleyebiliriz.
1. Olta Balıkçılığı;
Olta ile balık avı genelde kıyıda yapılsa da tekne ile de yapılmaktadır. olta balığı avcılığı diğer balık tutma türlerine göre daha pratik ve kolaydır. Birçok kişi kendine avlanma yeri belirleyerek kıyıdan başlayabilir
Olta ile balık avında kullanılacak yemler suni ve canlı yemlerdir. Canlı yemlerin temin edilmesi ve muhafaza edilmesi zor fakat daha etkili sonuçlar vermekte olsa da günümüzde yeni model yemlerde bu sonucu vermektedir.
Balık Avı Malzemeleri:
Yeni başlayan balıkçıların için dikkat edilmesi gereken en önemli konu; her şeyin eksiksiz tamamlanmasına uğraşmak değildir. Bu sebeple de ilk olarak bilinmesi gereken çantaya ya da kutuya her şeyi atmamak gerekir. Yalnızca gerekli malzemeler alınmalıdır. Mevsimine, avlananan balığı, hangi suda avlanıldığına bağlı olarak gereken malzemelerin alınması yeterli olacaktır.
Olta Misinası
Balık avı yapmaya giderken, olta makinesi üstünde sarılı duran misina kontrol edilmelidir. Şayet deformasyona uğramış misina söz konusu ise avlama sırasında kopabilir. Bu durumlarda mutlakada çantada yedek misina bulundurmak gerekir.
·Olta İğnesi
Av yapılacak olan bölgeye bağlı olarak, iğne stoğu misinasının kopması ya da farklı balık türü ile karşılaşma gibi durumlarda yedek iğne stoğu olması faydalı olacaktır. Oldukça ufak yer kaplaması sayesinde istenmeyen durumlarda yedek olta iğnesi olması daha faydalı olacaktır.
·Şamandıra
Farklı yapı ve ağırlıkta 3-5 adet yedek şamandıra takım çantasına mutlaka atılmalıdır. Şamandıra seçimleriinde hem ağırlık, hem de yapı oldukça önemli olsa da renginin de çok önemli oluğu unutulmamalıdır.
·Kurşun
Çeşitli durumlarda şamandırayı dengelemek için, kimi zaman da sahte yemin dalış derinliğini ayarlamak için ekstra kurşun gereksinimi meydana gelebilir. Mutlaka yedek kurşunun balık malzemeleri arasında bulundurulması gerekmektedir.
·Plastik Solucan
Silikon solucanlar turna ya da levrek gibi balıkların avında vazgeçilmezdir. Bu sebeple de çok farklı renklerde ve boyutlarda plastik solucanlar çantada bulundurulmalıdır.
·Sahte Balık
Sahte balık yemleri, günümüzde oldukça gerçekçi modelleri ile bulunabilmektedir. Birçok renk ve özellikteki sahte balıklar, mutlaka yedek olarak balık malzemeleri içerisinde bulundurulmalıdır.
·Fırdöndü ve Klips
Olta misinasının dönmesi ve burkulmasını engellemek için misina sağlamlığını koruma görevini üstlenen fırdöndü, balık malzemeleri için vazgeçilmezdir. Bunlarla beraber kullanılan klipsler sayesinde de takım ya da yem kolaylıkla değiştirilebilir. Farklı numaralarda 8-10 adet kadar klipsli fırdöndü takım çantasına mutlaka konulmalıdır.
·Misina Makası
Misina makası olmazsa olmaz değildir. Şayet misina makası yoksa, küçük tırnak makası da aynı görevi görebilir. Misina gibi gerilim oranı yüksek ipleri elle kesmeye çalışmak yaralanmalara yol açacaktır.
·İğne Çıkarıcı
Sportif olta balıkçılığında; bu keyfin ileride çocuklarımızın da yaşaması adına, avlanan balıklar yeniden doğaya bırakılmalıdır. Balıkçılık keyfinin sürdürülebilir olması ve doğanın güç kaybetmesini önlemek için iğne çıkarıcı mutlaka kullanılmalı ve çantada bulundurulmalıdır. Şayet iğne çıkarıcı yoksa, alet çantasında mevcut olan basit ince uçlu bir pense de iğne çıkarıcı ile aynı görevi görecektir.
2. Zıpkın İle Balık Tutma
Zıpkınla balık avlamak, sazan balığı büyük balıkları avlamak için kullanılmaktadır. Zıpkınla balık avlamak için su altına inmek gerekir. Bu nedenle genellikle dalış yapan kişiler, zıpkın ile balık avlamayı tercih etmekte. Sazan avı, genellikle zıpkın ile yapılır. Sizin de su sporlarına ilginiz varsa, zıpkın ile balık avlamayı deneyebilirsiniz. Zıpkın çeşitleri arasında başlangıç ve orta seviyeye uygun olanlar bulunmaktadır. Bu nedenle zıpkın alırken seviyenizi göz önünde bulundurmayı unutmayın.
3. Ağ İle Balık Tutma
Ağ ile balık avlamak için balıkçı teknesi ile denize açılmak gerekmekte. Ağ ile balık avlamak biraz detaylı olduğu için oldukça emeğe ihtiyaç vardır. Balık türlerini avlamak için farklı ağ çeşitleri geliştirilmiştir. Siz de ağ ile balık avlamak isterseniz, hangi ağ çeşidini hangi balık avında kullanmanız gerektiğini araştırmalısınız.
Ağlar, balıkçılık için kritik bir noktadır. Ağları tanıma noktasında ise biz size yardımcı olabiliriz. En bilindik ağ tipleri; trol ağları, gırgır ağları, serpme ağları ve misina ağlarıdır. Trol ağları ülkemizin %95’inde yasaklı olduğundan dolayı (Marmara Bölgesi ve çevresi dahil) gırgır ağları daha yoğunlukta görürüz. Gırgır ağları balıkları her yönden çevrelediğinden dolayı gayet verimli bir araç olarak adlandırılabilir. Gırgır ağları; hamsi, palamut ve ton balığı avcılığında kullanılabilir. Serpme ağlar değişik numara iplerle bir tarafı el örgüsü ile bir tarafı makine ile hazırlanır. Bu ağ türü ile sazan ve alabalık avlayabilirsiniz. Yalnız dikkat edilmesi gereken bir nokta ise serpme ağların iç sularda yasak olduğudur. Misina ağları istavrit, kefal, barbunya gibi balıkları avlamak için ideal ağ türüdür. Ağ yapmak için balık ağı makineleri olsa da siz amatör balık ağları da dikebilirsiniz.
Balık avlamaya gitmeden önce tatlı suda mı yoksa denizde mi balık tutmak istediğinizi; sonrasında ise hangi balığı avlamak istediğinizi belirlemelisiniz. Sonraki aşamalarda ise gerekli malzemeleri satın alarak hemen balık tutmaya gidebilirsiniz.